Frederik Claeys

Adresse sympathique & ouvert dans l’hiver!

Was alsof ik bij mijn oma zaliger was. Het was een gezellige avond samen met een vrouw van in de zeventig, en omgekeerd was zij ook blij gezelschap te hebben. Eén van de dingen die ze me vertelde was hoe zij vroeger de enige slaapplek in de omgeving was. Nu is er recent een typische compostella-gite bijgekomen, in het dorp en op de route, met ‘dortoirs’ voor 20 man. Daardoor krijgt ze veel minder volk over de vloer daar ze 2km van de route ligt. Ze ziet de commercialisering met lede ogen aan, maar tegelijkertijd is het voor haar geen ramp want zoals 10 jaar geleden zou ze het op haar leeftijd nu niet meer aankunnen.

Nadeel van dit adresje is dat je dus een paar kilometer op de D7 moet lopen. Maar in de winter kon ik de auto’s op mijn één hand tellen. Vanuit Lhospitalet is het een heel gemakkelijke, mooie, onverharde GR-route. Zelf heb ik helemaal op het einde een andere route genomen om de berg af te dalen (gele signalisatie volgen maar beneden deze weer verlaten door naar links te gaan en verderop scherp naar rechts tot D7 > beste en mooiste weg naar gîte Les Vignals verderop diezelfde D7, rechtover garage Bourrieres Automobiles). Voor wat het waard is: dag nadien ben ik niet de GR gaan opzoeken om naar Lauzerte te gaan. Dat is een mooi maar heel hoog dorpje welke ik gemeden heb omwille van de rugzak… Ben daarom de D7 even blijven volgen tot ik links een parallelle weg kon volgen. Zodoende kwam ik uit bij Villa Vanou (gewoon gepasseerd maar zag er ook een goed adresje uit). Je kan aldaar een PR (gele markering) blijven volgen. Met wat creativiteit kom je zo terug bij de GR uit (als je bv adhv een kaart of gps weet waar de GR uiteindelijk weer te vinden is).

Nog een ongevraagde tip: ikzelf heb Cahors gemeden (had ik al eerder bezocht). Daardoor was Lalbanque de laatste ‘ravitaillement’ voor twee dagen. De bakker in dat stadje kan ik warm aanbevelen! Koop zeker zijn ‘pain à levain’, of een stuk of drie…